המעצבת הילה אריאלי התחילה את דרכה המקצועית כמעצבת בחברת מטבחים גדולה, ובעיקר בגלל הסיבה הזו הילה מעניקה עד היום דגש ניכר למטבח בעת התכנון הכללי של בתי לקוחותיה. הילה מתמחה בעיצוב בתי מגורים, ומבחינתה בית נעים הוא כזה שכיף לחיות בו, לגדל בו ילדים, לארח חברים, להיזרק על הספה ולייצר רגעים מאושרים. תפקידו של המטבח הוא לייצר רבים מהרגעים הללו, וביקשנו מהילה לשתף אותנו בטיפים לתכנון המטבח.

www.pnim.co.il
צילום: דריה אלקינד

המבנה

הילה אריאלי: כדי לתכנן מטבח בצורה הטובה ביותר אני קודם בודקת את המיקום שלו ביחס לבית, ובהתאם לכך בודקת האם יהיה נכון לתכנן אותו בצורת ר', או האם כדאי לתכנן מטבח מקבילים או דווקא בצורת האות ח'. זהו החלק המשמעותי בתכנון המטבח שיש לו השפעה גדולה על תכנון יתר הבית. הייחודיות של כל מטבח נובעת מהרגלי השימוש של בני הבית. יש כאלו שצריכים המון אחסון ואז כמובן ננסה למקסם את שטח האחסון. יש כאלו שצריכים יותר משטחי עבודה וההתמקדות שלי תהיה אחרת אצל כל לקוח. 

www.pnim.co.il
צילום: מאיה אבגר

נוחות

נוחות בבישול היא עניין חשוב, שהרי לשם כך התכנסנו. הוצאות ביצוע המטבח הן בין ההוצאות הכבדות ביותר בתהליך השיפוץ. התכנון של המטבח הוא הרבה מעבר לבחירת הצבע והסגנון. קודם חשוב לוודא שיש לנו משטחי עבודה ואחסון נגיש ונוח. חשוב לבחור בחומרים שמתאימים ללקוח ולא יגבילו אותו בהתנהלות היומיומית או יקשו עליו. בבית עם ילדים קטנים למשל, אני לא אמליץ לבחור באותם חומרים שאמליץ לזוג מבוגר. חשיבה נוספת שקשורה לנוחות היא כמובן לייצר מעגל עבודה נכון בין המקרר לכיור והכיריים, ולדאוג שהמעברים נוחים ושיש משטח מספיק גדול בין הכיור לכיריים כי זהו משטח העבודה העיקרי שלנו. 

www.pnim.co.il
צילום: מאיה אבגר

החיבור

חשוב ליצור חיבור בין המטבח לחלל המשותף. כיום בבתים ובדירות החלל הציבורי מחובר וחשוב לייצר קו עיצובי המשכי. את סגנון וצבע המטבח אנחנו בוחרים יחד עם הלקוחות אחרי שעברנו על השראות לכל הבית כדי שיוכל להשתלב בצורה הטובה ביותר עם יתר החללים. אני אוהבת לכלול במטבח מעט תאים פתוחים שגם מקלילים את המראה וגם נותנים אפשרות להכניס אביזרים מעניינים. כך למשל, אם התאים הפתוחים במטבח יהיו מעץ אז בפינת האוכל ובסלון אשתמש באותו סוג עץ כדי ליצור המשכיות עיצובית.

www.pnim.co.il
צילום: מאיה אבגר


מעבר לחיבור האסתטי החיבור הפרקטי בין המטבח, הסלון ופינת האוכל הוא כמובן בדרגת חשיבות עליונה. חשוב לסנכרן הכל יחד. לראות שיש מספיק מקום להכל. בהרבה דירות הסלון והמטבח צמודים וצפופים ובעזרת פתרונות יצירתיים אפשר לגרום להם להיות מרווחים יותר. לדוגמא למקם טלויזיה באי ובעצם לפתוח כך את חלל הסלון.

www.pnim.co.il
צילום: מאיה אבגר

האחסון

אחסון הוא מילת המפתח בתכנון הבית כולו, לא רק במטבח. ברגע שמייצרים מספיק מקומות אחסון אפשר לשמור על הבית הרבה יותר מסודר ומאורגן. יש היום פתרונות מדהימים שנועדו לעזור לנו. ישנם פחים שיכולים להכנס לתוך ארון הכיור ואז לא צריך למקם פח חיצוני שתופס לנו מקום מיותר בשטח המטבח. זה נכון שהפחים האלו מעט קטנים , אבל זאת הסיבה שאני ממליצה ללקוחות שלי להתקין טוחן אשפה שמקטין באופן משמעותי את כמות האשפה הנזרקת לפח.

www.pnim.co.il
צילום: גדי יוסף

כדי לשמור על מטבח קליל וכייפי כדאי לוודא שיש לנו מספיק אחסון לכל מה שצריך. הרבה פעמים המטבחים לא יכולים להכיל את כל האחסון הדרוש, אז במקרים כאלו אני אוהבת למקם ארון במסדרון שיכול "לפצות" על הנושא, ולהכיל בתוכו את הכלים שתופסים לנו מקום ולא נמצאים בשימוש יומיומי. 

www.pnim.co.il
צילום: הנמל צלמים

המשטחים

משטחי עבודה הם עולם ומלואו. התחום הזה מאוד התפתח בשנים האחרונות. ישנם כיום הרבה מאוד סוגי משטחים. כאלו שניתן להניח עליהם סירים חמים ללא תחתית, כאלו שניתן לחתוך עליהם ללא קשר חיתוך. יש חומרי משטחים שניתן ליצור מהם גם את הכיור כיחידה אחת, ובכך למנוע את החיבור בין הכיור לשיש. הכל כמובן תלוי תקציב והמראה שאליו אנחנו רוצים להגיע.
אני אוהבת לחשוב מראש על כל מה שיכול לעזור לנו לשמור על משטחי עבודה פנויים. כך למשל מעל הכיור אני אוהבת למקם בתוך ארון סגור מתקן לייבוש כלים, כדי שהכלים שיוצאים מעט לחים מהמדיח יכולים להיכנס לשם במקום להתייבש על השיש.
עוד פתרון שחוסך מקום על השיש הוא מתקן מים חמים/קרים שבעצם מחליף לנו את מתקני המים שתופסים לנו מקום על השיש. המתקן הזה יושב מתחת לשיש ומספק לנו מים קרים, רותחים ויש מתקנים כאלה שאפילו מספקים סודה.

www.pnim.co.il
צילום: גדי יוסף

אי

אי במטבח הוא לא בכל מחיר ולא מתאים לכל מטבח. אם המטבח לא גדול ופינת האוכל קרובה, ברוב המקרים אני לא רואה סיבה לייצר אי. הדבר יכול לגרום לצפיפות והנדסת אנוש לא נכונה בחלל. במידה ופינת האוכל רחוקה אני כמובן אשתדל לתכנן אי במטבח שייתן לנו מקומות ישיבה בתוכו, וזה כמובן במידה והתוכנית הכללית מאפשרת זאת.

www.pnim.co.il
צילום: הנמל צלמים

תאורה

התאורה היא אחד האלמנטים החשובים בבית ובמטבח היא חשובה מאוד. כדי לייצר איזור עבודה נוח לשימוש אנחנו צריכים לייצר תאורה רציפה ולא נקודתית. לכן אני תמיד ממקמת פרופיל תאורה לאורך כל משטחי העבודה. בעבר מיקמו נקודת תאורה באמצע המטבח וזו הייתה טעות תכנונית, כי כשאנחנו עובדים במטבח אנחנו בעצם מייצרים צל על אזור העבודה שלנו. באי שאינו משמש כמשטח עבודה עיקרי או באזור הארונות הגבוהים במטבח אני מעבירה את הדגש על תאורה שתהיה דקורטיבית. 

www.pnim.co.il
צילום: מאיה אבגר

ועוד משהו

חשוב להתייחס לתכנון המטבח עם הרבה מחשבה וכבוד. הרבה פעמים אנשים מתכננים מטבח בלי קשר ליתר הפונקציות בבית ורק אחר כך מבינים שהיה צריך לתכנן אחרת. אל תעבדו בלחץ ותגיעו לתכנון המטבח בחברת המטבחים או הנגר רק אחרי שאתם יודעים מה הצורה הכי נכונה של המטבח ביחס לבית כולו, ולא כשאתם מתייחסים רק באופן נקודתי לחלל המטבח.

עיצוב: הילה אריאלי

לינק לאתר של הילה אריאלי>>
לעמוד הפייסבוק של הילה>>
לחשבון האינסטגרם של הילה>>
עוד על הילה אריאלי>>