בני הזוג רכשו בית שנבנה בשנות השמונים, ולמרות שהוא נראה מיושן מאוד, היה להם קשה להתעלם מהפוטנציאל הטמון במבנה הארכיטקטוני והחצר הגדולה. הבית תוכנן מחדש ושופץ מן היסוד באופן שהצליח לשמר את האלמנטים הקיימים, לצד הרצון להעניק לבית חזות מרווחת ועדכנית המותאמת לצרכי המשפחה הצעירה.
האדריכל בועז שניר ממשרד האדריכלות בועז שניר אדריכלים משתף: זהו ביתם של זוג בשנות ה-30 לחייהם ושני ילדיהם הקטנים. הבית נמצא באחת מערי השרון, גודלו כ-300 מ"ר, ארבעה מפלסים, על מגרש של חצי דונם. הבית נבנה בשנות ה-80, נרכש על ידי בני הזוג אשר שיפצו אותו מהיסוד. טרם רכישת הבית הנוכחי הם פנו אליי ויחד איתם בדקנו מספר נכסים, ובסופו של דבר הקשתות הרומנטיות שמעטרת את היקף החזיתות הכריעו את הכף והבית נבחר. ארבעת המפלסים מחולקים לקומת מרתף שמשמשת כקומת שירות; קומת הכניסה כוללת חלל ציבורי ושירותי אורחים. בקומה א' תוכננו חדרי השינה של הילדים שחולקים חדר רחצה משותף וכן חדר אורחים; בקומת הגג תוכנן מאסטר גדול עבור ההורים.
כשביקרנו בבית לראשונה, באופן טבעי הוא נראה לנו מיושן מאוד, אך קשה היה להתעלם מהפוטנציאל הטמון בו – המבנה הארכיטקטוני המרשים, החצר הגדולה, מספר החדרים וגודל החללים. כל אלה היוו בסיס מצוין לתהליך התכנון והתאמה מדוייקת לטעם ולצרכי המשפחה. בשלב הבא הצטרפה לתהליך מעצבת הפנים איילת שבו, וחלוקת העבודה התקיימה באופן שבו אני התמקדתי בפירוק ובשינויים של האלמנטים הקונסטרוקטיביים ובחלוקת הפנים, ואיילת התמקדה בבחירת החומרים ובהלבשת הבית.
החלפנו את מדרגות הכניסה המסורתיות במדרגות מודרניות א-סימטריות מרחפות מאבן בזלת מקומית, וביניהן שתלנו תאורה נסתרת. שינינו גם את ריצוף החוץ לפלחי בזלת ודלת העץ הכבדה שבכניסה הוחלפה בדלת מודרנית-קלאסית מברזל.
הקפדנו לשלב למנטים וחומרים טבעיים ומקומיים, על מנת להשיג מראה אותנטי ושורשי שאותו שילבנו עם ניואנסים אירופאיים ומודרניים. ברחבי הגינה ניטעו עצי זית והדר והבריכה הישנה עברה שיפוץ מקיף במסגרתו החלפנו את החיפוי המיושן והתקנו בהיקף מעקה זכוכית תקני.
גג הרעפים המקורי היה במצב טוב והוסיף במידה רבה לאותנטיות של המבנה, לכן הותרנו אותו כפי שהוא, כך גם שימרנו את עברו של הבית ושילבנו בו תוספות עדכניות שימשיכו להיות רלוונטיות גם בעתיד.
טרם השיפוץ הבית נצבע כולו בצבעי קרם וחום, אותם בחרנו להחליף בפלטה עדכנית שמבוססת על גווני אפור, לבן, שחור וחום בהיר. את הקשתות הספרדיות שמעטרות את חזיתות הבית, אלה שהקסימו את הבעלים החדשים, החלטנו לשמר והן זכו לשדרוג של צביעה בגוון בהיר ואת קורות העץ החומות שבהיקף צבענו בלבן אטום, כך שהן מוסיפות בפועל ניקיון עיצובי והופכות את הבית למודרני ועכשווי.
את הפתחים המקוריים, הוויטרינות הקטנות ואת דלתות הכיס הכבדות שהובילו לחצר שינינו והרחבנו באופן משמעותי על מנת ליצור קשר בין הפנים והחוץ. לאורך כל תהליך התכנון פעלנו למצוא את כיווני התצפית האופטימליים מכל זווית: מהי התמונה שנגלית בכל אחת מפינות הבית וכיצד כל האלמנטים מצליחים לייצר יחד סימטריה והרמוניה ושומרים על איזון חומרי וצבעוני. התמקדנו גם בדרכים להכניס כמה שיותר אוויר ואור טבעיים, ובחנו כיצד האור יתמזג באגפי הבית השונים לאורך שעות היממה.
טרם השיפוץ, הבית כלל לא מעט מרכיבים הנדסיים שהעיבו על חלוקת החללים ודרשו טיפול. כך למשל, עמודים תומכים במרכז החלל הציבורי יצרו הפרדה מיותרת בין המטבח לסלון. יתרה מכך, ממבואת הכניסה נכנסו הבאים ישירות אל חלל המטבח ואת זה היה לי חשוב לשנות כי הגיוני הרבה יותר שהסלון יהיה החלל הראשון אליו נחשפים, ולכן החלפנו את המיקומים. כעת הסלון ופינת האוכל הם בקדמת הבית ואילו המטבח והמזווה הנסתר ממוקמים בחלקה הפנימי של הקומה. כך יצרנו חלל מרווח ופתוח, נטול עמודים וקורות.
בדומה לקומת הכניסה, גם בקומות המגורים שינינו את כל חלוקת החדרים, כדי להפוך את המרחב המבולגן לזורם והגיוני. יצרנו חדרי רחצה גדולים ומוארים שנהנים מסירקולציית אוויר טבעי, החלפנו את המעקות הישנים למודרניים ויצרנו בקומת הילדים פינת משפחה אינטימית. בכדי להוסיף מימד של חמימות השתמשנו ברצפת פרקט בכל הקומות. בקומת הכניסה בחרנו בפרקט עץ אלון תלת שכבתי בדוגמת פישבון ועבור קומות החדרים בפלטות עץ אלון בגוון כהה ובמידות משתנות.
תקרת העץ המשופעת שבעליית הגג, אשר בה ממוקם מאסטר ההורים, נצבעה בלבן – זוהי בחירה שהעצימה את תחושת הפתיחות במרחב והגובה.
תכננו עבורם מרחב באווירת לופט פתוח מחד ואינטימי מאידך. החדר כולל אזור שינה, חדר ארונות, חדר רחצה ופינת איפור- פונקציות נפרדות שנשמר ביניהן הקשר הודות לשימוש בדלתות זכוכית שקופות עם חלוקות ריבועיות המכניסות רובד נוסף לחלל שמזכיר מאוד את סגנון הבאוהאוס.
בפרויקט הזה הצלחנו לייצר בית אלגנטי ויוקרתי, המשדר חמימות נעימה. האווירה בסביבת המגורים היא שיקית ומודרנית מחד, אך בד בבד גם נינוחה ולא מעונבת. שימור האלמנטים הקיימים לצד התאמת הפנים והחוץ לצרכיהם של בעלי הבית החדשים, ביחד עם החומריות הטבעית ופלטת הגוונים – הפכו את הבית לחווייתי ועוצמתי במיוחד.
תכנון אדריכלי: בועז שניר אדריכלים
עיצוב והלבשה: איילת שבו
צילום: רן ארדה
עוד על בועז שניר>>
וואוו. אכן שיק! אהבתי שהסלון אינטימי ולא בחלל ענק. כמה חשוב להבין שמרחב משפחתי צריך דווקא חלל אינטימי, חמים, עוטף. יידישקייט אמיתי. העבודה מסביב לבית גם כן, מסוגננת ונותנת אווירה של סיפור ישן חדש… הקשתות זה מיוחד כל כך גם אני לא הייתי מוותרת עליהן. . הייתי נותנת עוד קצת אלמנטים של צבע. אבל זה לגמרי עניין של טעם אישי. יישר כוח על העבודה!