בביתה של האמנית תאיר חיטרון פרנס נעשה שיפוץ שמשאיר הרבה מקום לאופיו הותיק של הבית, ולפריטי האמנות והריהוט שנוצרו ונאספו במהלך השנים.
האדריכלית קרן אשד משתפת בתהליך: בבית מתגוררת תאיר חיטרון פרנס – אמנית בת 60, ביחד עם עם ארבעת ילדיה הבוגרים. גודל הבית 270 מ"ר + 600 מ"ר חצר. קומת הכניסה חולקה לאיזור פרטי ואיזור ציבורי. באיזור הפרטי – מבואת כניסה, מטבח, פינת אוכל, סלון, שירותי אורחים, חדר אירוח והמדרגות העולות לקומה השניה. באיזור הפרטי – הממלכה של תאיר הכוללת חדר שינה, חדר רחצה מרווח, ממ"ד (שנוסף במסגרת השיפוץ) המשמש כחדר ארונות, וסטודיו ענק ליצירה.
תאיר ואני רכבנו יחד בקבוצת אופני כביש כמה שנים. לפעמים במהלך הרכיבות דיברנו על כל מיני אפשרויות עבור הבית של תאיר. לבסוף, כשתאיר היתה בשלה להתחיל בשיפוץ, נפגשנו אצלה בבית והתחלנו לחשוב מה הכי נכון.
הקונספט העיקרי היה בית ליצירות. לתאיר יש מאות יצירות מעשה-ידיה מסוגים שונים ובגדלים שונים. רצינו לייצר כמה שיותר קירות ומקומות שניתן לתלות בהם ולהניח יצירות, אבל מצד שני, לפתוח פתחים גדולים ולהכניס המון אור טבעי. המראה שחיפשתי היה נקי ומכבד, המאפשר במה גמישה ומקום לצבעוניות היצירות. התקציב שעמד לרשותנו היה כ-400,000 ש"ח.
בבית היה פרקט אלון טבעי מאוד ישן וצהוב. ההחלטה הראשונה היתה לשייף ולהלבין אותו כדי לייצר משטח בהיר ונעים.
ליד הויטרינה ביציאה לחצר, סגרנו חלון גדול ומיותר כדי לקבל קיר. זו פינה עם מספר יצירות שאני אישית מאוד אוהבת. אני במיוחד אוהבת את האור הנעים והלא ישיר המגיע מהויטרינה שליד.
הגדלנו מעט את הויטרינה הגדולה היוצאת לגינה, ובקיר הניצב יצרנו מקצב של 3 חלונות בגדלים ומרווחים שווים. החלונות הותקנו במישור החיצוני של הקיר על מנת לייצר מדפים פנימיים. פינות הישיבה בסלון תוכננו בצורת האות ח' באמצעות רהיטי ישיבה שונים: ספה, כורסאות, ספסל, הדום ושרפרפי עץ.
בחלל שמתחת למדרגות העץ תכננתי אזור למשחקים או לקריאה עבור הנכדים מול האח, עם מדפי משחקים.
בפינת האוכל השארנו חלון ישן גדול מעץ המכניס הרבה אור מהחזית הדרומית של הבית.
המטבח משלב ארונות נמוכים בצבע תכלת עם ארונות גבוהים מעץ. המחשבה הראשונית היתה מטבח עץ שיתחבר לפרקט שבחלל הציבורי. לבסוף החלטנו על שילוב של ארונות גבוהים מעץ עם ארונות נמוכים בגוון תכלת בהיר ועדין שמתחבר לריצוף הנבחר. תכננתי במטבח הרבה יחידות פתוחות לכלים של תאיר. ריצוף המטבח היה מרגש במיוחד. מאריח אחד בודד שבחרנו, התרגשתי לראות את ההדמיה קמה לתחיה והצבעוניות נפרשת על כל רצפת המטבח.
גם במטבח החלון הוגדל והותקן במישור הקיר החיצוני לצורך יצירת מדף עבור כלי הקרמיקה.
לחדרים הרטובים נבחר ריצוף מצוייר המכניס קצת צבעוניות יחד עם קירות לבנים ושקטים. חיפשנו אריחים מצויירים שמתאימים לאופי הבית, אבל בגוונים נעימים שלא יקחו את כל תשומת הלב.
בשירותי האורחים הנחנו את הכיור על מכונת תפירה ישנה. משטח עץ מלא נחתך במידות מתאימות, ומהחלק הנותר יצרה תאיר רהיט למבואת הכניסה בשילוב רגליים.
שולחן כתיבה עתיק ממוקם בחדר השינה ליד החלון מיקום בו נכנס אור עדין לחדר. בקומה העליונה 4 חדרי שינה של הילדים. הוחלפו דלתות ותאורה והקומה נצבעה ללא שינוי בחדרים עצמם.
בגינה תוכננה מרפסת מקורה בפרגולה עם פינת ישיבה הצופה לעצי הפרי. שאר הגינה מתוכננת בצורה טבעית המשלבת שבילים, עצי פרי, אדמה ואזורים מגוננים עם פרחים. את תכנון הגינה ביצע בנה של תאיר יחד עם חבר העוסק בתחום.
ימי הקניות התנהלו בצורה זורמת ונעימה. תאיר ואני ישבנו מראש על תכנון הקונספט כך שבפגישות עצמן היינו מאוד מוכוונות והחלטיות. במקומות שהם התלבטנו בין שני גוונים או סוגי ריצוף, הכנתי לתאיר הדמיה שכללה את האפשרויות וכך היה קל יותר לקבל החלטה.
בכל פרוייקט אני ממליצה ללקוחות לא להתפשר על בסיס העיצוב בבית, כלומר על הריצופים, החיפויים, החלונות המטבח. אלמנטים שהם קבועים וקשה מאוד לשנותם אחר כך בלי להיכנס לשיפוץ נוסף. הריהוט, האביזרים ובמקרה הזה גם האומנות יכולים להתחלף מידי פעם ולכן חשוב שהבסיס יהיה טוב ונכון.
תאיר היא לקוחה מאוד צבעונית, מסוג הלקוחות שאני הכי אוהבת. היה כיף לשחק בכל מיני אפשרויות צבע ולבחור את פלטת הגוונים המובילה בבית. הרבה מהצבעוניות נקבעה על פי הגוונים שתאיר עובדת בהם ביצירותיה.
היה מדהים לשלב אמנות עם תכנון פרקטי ולמצוא את האיזון הנכון לכל אחד מהמרכיבים של הבית. עד היום האמנות בפרוייקטים שלי הגיעה רק לקראת הסוף. הפעם האמנות היא מה שהוביל את התכנון וזה היה תהליך חדש ומרענן עבורי.
תכנון ועיצוב: קרן אשד אדריכלות ועיצוב פנים
צילום: שי אפשטיין
ריצוף וכלים סניטריים: נגב קרמיקה
חלונות: קליל
מטבח: מטבחי זיו
כורסאות: איקאה
מקסים!!! אחד היפים. איזה כייף
איזה יופי, כיף לראות בית אמיתי חי ונושם עם אופי.