לאחר שמונה שנות מגורים בבית, ובעקבות התרחבות המשפחה החליטו בני הזוג להגדיל את שטח הבית ולהוסיף לו עוד קומה. תהליך השיפוץ והבנייה נעשה מתוך המבנה הקיים, תוך כדי טשטוש נקודות החיבור בין המבנה הקודם לחדש, ומתוך התחשבות במיקום הגאוגרפי של הבית והרבה חיבור לטבע ולאדמה.
המעצבת אביב פורת משתפת: זהו בית בקיבוץ בית השיטה שבו מתגוררים ליאור וארז ביחד עם שלושת ילדיהם: עלמא, איתמר ושירה. שמונה שנים עברו מאז שליאור וארז בנו את ביתם הנוכחי בגודל 100 מ"ר, ולפני שנה וחצי פנו אלי לתכנון של תוספת ושיפוץ. התוספת היא 40 מ"ר בקומת הקרקע לטובת הגדלת החלל הציבורי ותוספת של 55 מ"ר לטובת חדר שינה וקומה עליונה. סה"כ גודל הבית כיום לאחר התוספות הוא 195 מ"ר. בקומת הקרקע נמצא החלל הציבורי, חדר שינה ובו חדר רחצה, שני חדרי שינה וחדר רחצה כללי. בקומה העליונה נמצאת סוויטת ההורים. בעלי הבית הגיעו אלי דרך המשרד שעבדתי בו לפני כן – כפיר וקס אדריכלים. בפעם הראשונה שהגעתי אל הבית התרשמתי מהבית היפהפה והפאטיו הגדול, הפורח ומלא בריחות תבלינים.
הבית היה מלא אור ואופי, היו הרבה דברים שבעלי הבית בנו בעצמם בכשרון – מדרגות עץ בכניסה לבית, פרגולה, מדפים מיוחדים, קמין בנוי – וזה הכניס הרבה רגש ומימד אישי. התאהבתי בבית ובדיירים מהרגע הראשון. הבית היה קטן והם היו עם תינוקת מתוקה והיה ברור שהמשפחה גדלה וצריך מקום לכולם.ידענו מייד לאיזה סגנון אנחנו מכוונים, בתחילת התהליך עשינו כמה פגישות עם כפיר וקס ויצאנו לדרך.
הרעיון התכנוני היה בית מדברי, שמתכתב עם המיקום הגאוגרפי – בית בלב הטבע, מואר ומאוורר. השתמשתי במוטיב של קשתות לקבלת מראה רך ומקומי, ובחומרים טבעיים וממוחזרים. הבחירה הזו גם הכתיבה לנו את פלטת הגוונים שנעה בין גווני האדמה.
רציתי להשיג מראה של ניגודיות: מצד אחד יש בו הרבה עניין ומצד שני הוא מלא בשקט, פתוח מול מחבק, מלא תנועה מול מרגיע.
הפרויקט התחיל עם הגדרת תקציב של 400,000 ש"ח בהנחה שבעל הבית יבנה את השלד בעצמו, אך עם הזמן הוחלט לקחת קבלנים והתקציב הגיע בסופו של דבר ל-7000,000 ש"ח.
במטבח לא שינינו דבר פרט לתאורה חדשה ובניית אי עם בר לישיבה ןמדפים תלויים מעליו. רציתי לתת למטבח הגדרת מקום ולסגור אותו קצת כלפי שאר החלל וגם לאפשר עוד צורת ישיבה. את הבר, כסאות הבר והמדפים התלויים בעל הבית בנה בעצמו בתהליך תכנון משותף איתי.
בסלון רציתי לקבל הרבה אור ולאפשר אירוח של הרבה אנשים. הגדרנו איזור של "מרפסת שמש" עם וויטרינה גדולה לכיוון דרום הפונה אל הנוף המרהיב, במרפסת מיקמתי ישיבה לא פורמאלית שמעניקה חוויה של זולה בסיני.
פינת האוכל ממוקמת בלב הבית, מול דלת הכניסה, במקום שבו היה בעבר הפאטיו, בחלל כפול שבו נמצאות גם המדרגות לקומה השנייה. רצינו לשמור על תחושת החוץ שהיתה שם ולכן מיקמנו חלון קשתי גדול שמגיע עד הגג של הקומה השנייה. החלון הזה מכניס הרבה אור בכל שעות היום.
בחרתי אריחי טרקוטה אדמוניים שממשיכים כלפי חוץ אל עבר הפרגולה, ומחזקים את הקשר בין החוץ והפנים. תקרת קורות העץ החשופות מעניקה מראה טבעי וחם, ובמקומות שבהם התאפשר לנו השארנו את הטיח החיצוני שהיה במבנה הקודם, וקיבלנו מרקם נוסף שהכניס עניין, צבע ואופי.
בבחירת התאורה הוביל אותנו הרצון לייצר מראה אתני, חם ומיוחד, שיעניק לנו את הדרמה, ובמקביל ישמור על פלטת הצבעים והחומרים הטבעיים.
המדרגות מוסיפות אלמנט של תלת מימדיות, משחקי אור וצל והן גם מכניסות חומרים נוספים לחלל כמו עץ וברזל. מכיוון שהמדרגות מובילות לחדר השינה של ההורים, רציתי לנתק את תחילת המדרגות מהחלל והחלטתי למקם את ארבעת המדרגות הראשונות מאחורי הקיר לכיוון מסדרון החדרים. כך גרם המדרגות גולש לחלל פינת האוכל דרך קשת הנמצאת בגובה הקיר, ומתקבלת תחושה של מסתוריות ועניין. למדרגות נבחרו שלחי עץ מלא והברזל של שלד המדרגות והמעקה נצבע בחום בגוון כהה.
את הפרגולה רציתי לנתק מהבית באמצעות הפרדה של שני מישורי הגג שלה. כך התקבל מראה של סוכה, הסוכה נבנתה בסנדות אקליפטוס – חומר טבעי ולא סימטרי שמשתלב עם הסביבה ועם גזעי העצים המקיפים את החצר.
בחדר הילדים רציתי לתת תחושה של מרחב, גם פה השארתי קיר אחד עם הטייח החיצוני המקורי של הבית, ובקיר הנגדי מיקמתי ויטרינה גדולה המשקיפה לכיוון דרום, ודרכה נכנס לתוך החדר נוף וטבע. מהוויטרינה הזו אפשר לצאת למרפסת עץ פרטית המתחברת במדרגות לחצר וגם המרפסת הזו קבלה גגון סנדות טבעיות, דלת כניסה לחדר ממוחזרת מפירוק.
בחדר ההורים יצרתי תחושת ניתוק מהעולם, תחושה של ריזורט יווני. תכננתי חלונות לכיוון מערב שמכניסים הרבה אוויר ואור של שקיעה וחלון ודלת יציאה גדולים לכיוון דרום למרפסת פרטית המשקיפה אל הנוף ואל החצר הגדולה, גם המרפסת הזאת קבלה גג סנדות הממשיך לאורך כל החזית.
בחרנו בתקרת עץ חשופה, פרקט מפירוק בגוון חום כהה ואת הקירות חיפינו בטיח סלע שנותן מראה טבעי ומגוון. דלת הכניסה לחדר וחלון השירותים ממוחזרים מפירוק, ובתאורה שמרנו על חומרים טבעיים.
את איזור הרחצה תחמנו בקיר נמוך שמעברו השני ממוקם הכיור, על משטח בנוי מחופה אריחים קטנים, וממולו דרך שלישיית קשתות יש כניסה למקלחון זוגי שטוף אור, כניסה לשירותים וכניסה לחדר הארונות. את כל איזור הרחצה מלווה קיר מחופה אריחי טרקוטה שהוכנו בעבודת יד אשר נותן תוספת צבע וטקסטורה.
לא ויתרנו על אחידות סגנונית ושפה ברורה של הבית מבחוץ ומבפנים, גם בסגנון וגם בצבעים והחומרים. היה לי חשוב לשמור על פשטות בתכנית, סכמת תנועה פשוטה, הפרדת החלק הפרטי מהציבורי. הייה לי גם חשוב שהחיים בבית יהיו פשוטים ושחיי היום יום השגרתיים של המשפחה יתאפשרו בהתאם לערכים התכנוניים שהצבנו לעצמנו. נהניתי לחשוב מחוץ לקופסא ולהתאים ללקוחות בית יחודי.
גגונים, פרגולה/סוכה, בר וכסאות בר, דק עץ: ארז חקלאי
שיפוץ, צביעה והתקנת דלתות וחלון מפירוק: ארז חקלאי
קבלן שלד: ערן קלניצקי
פרקט מפירוק וחיפוי קיר אריחי טרקוטה: אבני טל
אריחי טרקוטה: טרקוטה אופקים
תאורה: טורקיז האוס
אלומיניום: מ.מ אלומניום לבתים יפים
ספקי סנדות: דקל ניר
ספק דלתות ממוחזרות: Antika Doors
שטיחים: רוזמרין
כריות צבעוניות: שרי טיטו
אקססוריז: פיית העמקים
עציצים: משתלת נקש
ארון מעילים: קאנטרי שיק
כיור מונח: ענבל אריחים
מקרמה: לאה גביש
איזה כיף לראות בית חם ואמיתי, שמטרתו היא מגורים בנועם ולא ניכור עיניים…
הרבה פינות יפות בבית הזה.
אהבתי מאד את צל הפרגולות על הקירות החיצוניים ואת הצמחייה בגינה.
בית יפה ומלא אופי
פרויקט יפייפיה! האם זה טייח מינרלי?
בית יפיפה,.והכי חשוב שהוא נבנה ע"פ הצרכים וטעמם של דיירי הבית. אולי זה ידרבן את יאיר בננו (השכן) לסיים את ביתו…..תהנו.
בית מדהים שזורמת בו אווירה טבעית,
לא עמוס מדי והמון מרחב שלא משעמם,מה שיפה בבית הזה שמתחבר אל אמא אדמה והסביבה הטבעית שבחוץ,הבית מתמזג עם הטבע,
אני בטוחה שהמטבח מזמין לבשל מטעמים וכייף
המון בהצלחה
☀️