בדירה ותיקה בשדרה מלאה בעצי הדר בכפר סבא מתגוררת משפחה מקסימה שהחליטה על שיפוץ ועיצוב החלל המרכזי לאחר שש שנות מגורים בדירה. בקונספט אקלקטי עם חיבור לפריטי וינטג' והשפעות מיוון, התקבלה תוצאה חמימה וביתית עם הרבה גוונים אהובים של כחול.
לרכישת ספר העיצוב "בתים ישראליים">>
המעצבת דבורי פריד טובול משתפת בתהליך: בדירה בכפר סבא מתגוררים יפית ויובל עם ארבעת ילדיהם המקסימים. הם התגוררו בדירה כשש שנים עד שהחליטו על השיפוץ. הדירה נמצאת בבניין בן 4 קומות בשדרה קסומה מלאה בעצי הדרים. מאחר והבניין נבנה ב-1982 הדירה מאוד מרווחת כ-145 מ"ר. בדירה יש חלל מרכזי מרווח הכולל בתוכו פינת עבודה, ארבעה חדרי שינה, שני חדרי רחצה, שירותי אורחים ומרפסת רחבת ידיים.
הקונספט שהתמקדתי בו בתהליך הוא סגנון יווני. כבר בנסיעה שלי חזרה הבייתה, לאחר הפגישה הראשונה שלנו בדירה, דמיינתי אווירה שמחה עם איפיונים של כחול ולבן, וכשהצעתי ליפית ויובל את הכיוון הם מייד התחברו. יחד החלטנו להוסיף גם את הירוק לפלטת הצבעים שלנו ויצאנו לדרך.
בני הזוג מאוד אוהבים את הצבע הכחול ואת כל השמחה שהביאו עימם חיברתי להשראות מיוון ולצבעוניות משמחת, אך יחד עם זאת גם כזו שניתן בסוף היום לחוש את השלווה שהיא מביאה עימה. המטרה הייתה ליצור את הקונספט היווני באופן קליל, שמח אך יחד עם זאת גם נקי ומלא בעומק. לא מדובר בכיוון יווני מובהק, אלא בקונספט אקלקטי שמביא איתו שילוב בין העולמות האתניים לעולמות התעשייתיים, וכל זה תוך שמירה על ניקיון והרמוניה. התקציב שעמד לרשותנו הוא 150,000 ש"ח עבור התמקדות בעיצוב החלל המרכזי.
הדירה עברה שיפוץ אשר כלל החלפת חלונות והגדלת חלק מהמפתחים כדי להאיר את החלל וליצור תחושת מרחב. החלונות המקוריים היו שחורים עם תריסים ישנים שסגרו את הדירה ולא הביאו את הפוטנציאל שלה לידי מימוש. במקומם בחרנו חלונות לבנים דמויי בלגי של קליל. במטבח התקנו את החלון באופן כזה שנוצר אדן חלון שמוסיף הרבה חן וניתן להניח עליו חפצים וצמחי תבלין. בחזית הבניין ישנם עצים גבוהים ומרהיבי עיניים שברגע שפתחנו את חלון הסלון הפכו לחלק בלתי נפרד מהבית והוסיפו תחושת מרחב וחיבור לטבע האורבני.
באזור פינת האוכל היה חלון שאותו ביטלתי, ובמקומו יצרתי מחיצה באמצעות רגלי כסאות וינטג' מפורקים שאותן ליקטנו בשוק הפשפשים. בנוסף החלפנו את הריצוף הכללי בחלל המרכזי והמזגן הוסב למיני-מרכזי במקום תלוי.
באחד מימי הקניות שלנו בשוק הפשפשים ביפו התאהבנו בתאורת פינת האוכל ולאחר שנרכשה בנינו סביבה את יתר התאורה בחלל הציבורי. לפינת האוכל נבחרו כסאות מפיק-אפ שהכניסו מראה ייחודי לפינה. מעל השולחן נתלו תמונות מרגעים משפחתיים מרגשים והונחה אומנות מקורית שליקטנו משוק הפשפשים בחיפה.
את קיר פינת האוכל עיטרנו באוסף של פריטים: ציור מים של מיכי כהן, צלחות משוק הפשפשים בחיפה, מסגרת וינטג' ישנה עם תמונה מרגשת של אחת הילדות, ריקמה שמצאנו ובחרנו למסגר והדפס קומקום על עץ של גלי אהבה ממבט ראשון.
כל הריהוט הוחלף, למעט הספה המרכזית שאותה בחרנו להשאיר ולעטר בכריות אשר העניקו עושר של טקסטורות והכניסו הרבה עניין לחלל. את הכריות תפרנו מבדים שליקטנו באהבה אשר התאימו לרוח הבית. מעל הספה תלינו ציור של מיכי כהן. הציור הזה הזכיר לנו את מראה האנשים החולפים במדרחוב מתחת לבניין ולכן בחרנו בו. המזנון נרכש ברהיטי טבע ושולחן הסלון שוייף וחודש. בחרנו תאורה מלאה באופי שהכניסה מראה תעשייתי כחלק מהאקלקטיות שרצינו ליצור בחלל.
בסמוך לחלון הסלון יצרנו פינת מרגוע נעימה בה מיקמנו כורסת וינטג' שרכשנו בשוק וריפדנו מחדש. לצידה כורסה נוספת שיובל מצא ברחוב וריפדנו מחדש. מעליהן תלינו ציור נוסף של מיכי כהן שבני הזוג התחברו אליו מאוד מאחר והם מרבים לרכב על אופניים עם ילדיהם. אני מאוד אוהבת שכל אחד מהרהיטים בפינה הזו לוקט ממקום אחר ועבר שיפוץ. זה מרגש אותי גם ברמה של מיחזור וגם ברמה של אהבה לוינטג'. להשלמת המראה הכנסנו צמחי בית רבים אשר פוזרו ברחבי החלל והוכנסו לכלים יחודיים ברוח הבית.
המטבח תוכנן מחדש והוחלף במלואו, כולל האריחים וחלק ממוצרי החשמל. לחזיתות המטבח בחרנו גוון כחול עמוק שהוא מצד אחד מאוד נוכח, ומצד שני עדיין סולידי באופן מסויים. אליו התאמנו אריחים אתניים בכחול-לבן שהכניסו הרבה אופי. מאחר והמטבח בנוי בצורת האות ח' בחרתי דווקא להיצמד למבנה שלו ולתחום אותו במדפי עץ צפים שמוסיפים הרבה חן ועניין וכמובן שהסטיילינג שלהם הכניס אופי ייחודי.
בסמוך למטבח יצרנו פינת עבודה מרווחת עבור יובל ויפית שמתאימה במיוחד לתקופה זו בה יש חשיבות גדולה לסביבת העבודה הביתית. הפינה הזו הפכה מאוד מרכזית בבית. כדי להשתמש באופן יעיל בשטח הקיים בחרנו בשולחן צף לאורך שני הקירות כדי שגם אחד הילדים יוכל ללמוד שם במקביל. מעל השולחן תלינו שארית עץ שמצאתי מונחת ליד פחי האשפה בחוץ ובחרתי להשאיר אותה במצבה האותנטי.
האתגר המרכזי בפרויקט היה ההתמודדות עם הקורונה. במהלך הפרויקט היו סגרים שהאטו את קצב העבודה. ימי הקניות היו מהנים מאוד. טיילנו יחד בשווקים הצבעוניים וכל פריט שליקטנו הביא עימו אושר גדול ועוד פיסה לפאזל שיצרנו יחד בהנאה רבה. נוצר ביננו קשר לבבי מעבר לעיצוב וזכיתי להכיר משפחה מדהימה. התהליך היה מרגש ועוצמתי. אחד הרגעים המרגשים היה לאחר התקנת המטבח שבני הזוג התקשרו אליי והודו לי על המהפך שנוצר.
זה לגמרי אחד הבתים שהכי נהניתי לעצב. מדובר בזוג מקסים עם אנרגיה חיובית והחיבור שלי איתם היה מיידי. הם נתנו בי הרבה אמון מהרגע הראשון ואיפשרו לי להיות יצירתית. הגעתי שוב למסקנה שהכימיה בין האנשים היא הדבר המרכזי שמכריע בכל פרויקט.
עיצוב: דבורי פריד טובול
צילום: שירן כרמל
עוד על דבורי פריד טובול>>
רשימת פריטים:
קרש גיהוץ וינטג' – עקי עתיקות שוק הפשפשים יפו
אומנות – מיכי כהן
תאורה – עקי עתיקות שוק הפשפשים יפו, לסרי, דקו-אור
ספלים וקערות קרמיקה – לורי גולדשטיין
כריות – תפירה עצמית למעט הרקומה שנרכשה בוינטג' BY נדוניה
כסאות – פיקאפ
אקססוריז – רובם לוקטו משוק הפשפשים יפו וחיפה
שטיחים – יעקב ושלמה שוק הפשפשים יפו
הדירה מקסימה, חמה ונעימה. מהיכן עמודי הספרייה והמדפים?