בדרך כלל יוצא לנו לפגוש בתים שעברו תהליך של הוספת חדר אחד על ידי תכננון מחודש של הדירה, או ויתור על חדר אחד לטובת הגדלת החלל. בדירה בצור יצחק, לעומת זאת, התרחש שיפוץ שהותאם לאורח חייו של הדייר הרווק, ומדירה של חמישה חדרים נותרו בה לאחר השיפוץ שני חדרי שינה והרבה חלל פתוח.
המעצב איתי גדרון משתף בתהליך: זוהי דירה בצור יצחק בגודל 130 מ"ר + מרפסת 50 מ"ר, ממוקמת בקומה העליונה – קומה שמינית, קו ראשון לנוף העשיר והשופע בעצים וחורש ירוק. במקור הדירה הייתה בת חמישה חדרים ואחרי השיפוץ הפכה לדירת שני חדרי שינה וחלל פתוח.
לפני השיפוץ יובל התגורר בהמשך הרחוב בדירה קטנה יותר ללא נוף. יובל פנה אליי, סיפר קצת על דברים שאהב באתר שלי ואז סיכמנו להיפגש. בפגישה הכרתי בחור בשנות הארבעים לחייו, רווק, קרייריסט, בעל סגנון חיים רגוע ושלו אך עם מלא שמחה, הומור וסטייל. בשעות היום הוא מנהל עסק, ובערב הוא חפץ לחזור הביתה, לרבוץ בדירה המפנקת שלו, לראות סרט טוב, לעשות כושר, או סתם להזמין חברים לפיצה ובירה.
תוך כדי תהליך העבודה וההעמקה בפרויקט, למדתי להכיר בחור מיוחד וצנוע, שמבעד לכל הפילטרים, רואה במושג "בית" – מקום רך ועוטף, המספק תחושה חמימה ומוגנת.
כשניגשתי למלאכת התכנון הבנתי שנכון יהיה לחלק את הבית לשני אזורים: אזור אקטיבי – ואזור אינטימי. האזור האקטיבי, מונה חללים שבהם הפעילות דינמית יותר – סלון, מטבח, מרפסת וחלל אימונים. חשוב היה לי לייצר בין הפונקציות האלה זרימה ויזואלית וחיבור פיזי, מה שהוביל לבחירה לפתוח יציאה נוספת למרפסת. ההחלטה התכנונית הזו, התבררה כמשמעותית ביותר מבחינת זרימת האנרגיה והתנועה בחלל, הכניסה אור טבעי ויצרה תחושה של פתיחות ואווריריות בדירה.
אתגר תכנוני מיוחד היה למקם את חלל האימונים (אשכרה חדר כושר) בדירה באופן שישתלב במרחב הפתוח ועדיין לא ירגיש חשוף מידיי.
האזור השני, האינטימי, משמש את המרחב האישי – חלל שינה עם חדר ארונות וחלל רחצה, אשר מתכנסים לתוך מרחב אחד, מעין סוויטה פרטית, יוקרתית ומפנקת במלון בוטיק. אני מאוד אוהב את חדר השינה.
לחדר הארונות (אם אפשר לקרוא לו כך) מצאתי פתרון תכנוני מעניין בכך שיצרתי מארון הקיפול קיר מסך דקורטיבי, אשר מסתיר את שטח האחסון, ומייצר סירקולציה מעניינת כאשר ניתן להיכנס מצד אחד ולצאת מהשני.
תכננתי בדירה מקומות אחסון רבים המוסתרים מהעין, והשתמשתי בקווים נקיים על מנת לייצר חלל שנראה תמיד נקי ומסודר עבור הרווק האולטימטיבי, שמעדיף לבלות את זמנו באימון כושר או בצפייה בסדרה, על פני ניקיון וסידור הבית.
האתגר העיצובי בדירה היה בבחירת החומרים. רציתי לייצר חלל אינטימי, חמים, עוטף, שמשדר גבריות, תחכום ואלגנטיות עם טוויסטים שמכניסים שמחת חיים לחלל. אין ספק שהטבע הירוק הפנורמי הצליח לחדור את מעטפת הדירה.
לקירות ולמטבח בחרתי צבעים ירוקים עמוקים, וריככתי אותם בווילונות בד נשפכים בגוונים בהירים. ריצפת הבית עשוייה עץ אלון תלת-שכבתי, ומכניסה חמימות ורוח אירופאית לחלל. במספר מוקדים השתמשתי בטפטים לקירות על מנת להכניס צבע וטקסטורה לחללים השונים. בחללי הרחצה השתמשתי באריחי משושים צבעוניים כדי לשבור את האלגנטיות המאופקת, ולהכניס קצת אקשן.
הדירה מוארת בגופי תאורה שחורים, שמפיצים אור חם וא-סימטרי. בנוסף מיסגרתי את התקרות בקרניז היקפי להסתרת הווילונות, ומהקרניז נשפך אור רך על הקירות. זהו אפקט שמייצר תחושה מאוד נעימה ושלווה בערב.
במרפסת אשר חובקת את חללי הבית, תכננתי פינת ישיבה, פינת אוכל גדולה והצבתי מיטות שיזוף. המרפסת מתפקדת כרקע לחללי הפנים מבעד לחלונות והיא צומחת ופורחת בכל ימות השנה.
הרגע הכי מרגש בתהליך עבורי היה בסיום הפרויקט כאשר באתי לראות את התוצאה ועברתי בדרך במשתלה לקנות ליובל מתנה צנועה, וכאשר נכנסתי לדירה חיכתה גם מתנה עבורי כהוקרת תודה. זהו רגע ששנינו מרגישים שעשינו בחירה טובה, ושמחים מהדרך וגם מהתוצאה.
טיפ מהמעצב
אנחנו פה בשביל להקשיב: אסור להתעקש על "מוסכמות התכנוניות" (אלו שעולות בעיקר בתכנון מטבח/חללים רטובים). זה מצוין להסביר ללקוח מדוע נכון יותר לתכנן חלל בסידור כזה או אחר, אבל חייבים להקשיב לצרכים האישיים שלו – וגם אם הם נוגדים את ה"מוסכמות", הם חייבים לקבל ביטוי בתכנון.
עיצוב: איתי גדרון
צילום: תמיר רוגובסקי
ניהול פרויקט: טל כהן הנדסה T-C
קבלן ראשי: רושל הנדסה
תאורה: קמחי תאורה
פרקט: רוביסה פרפקט
ריצוף וחיפויים: חלמיש
וילונות: הנרי וילונות
קרניזים: ש.י.ר.ן פרופילים
טפטים: גולדשטיין גלרי
תמונות מודפסות: סטודיו wizart
צמחיה: מולטי טאנק