בעלת הדירה ומעצבת הפנים חלי ברבר-אהרונוף העמידו את החברוּת הוותיקה והיקרה ביניהן למבחן, ובאמצעות הרבה אהבה והקשבה הן צלחו את השיפוץ המורכב של הדירה בירושלים. הדירה תוכננה מחדש במסגרת תהליך תמ"א בבניין, והתוצאה משקפת התאמה מדוייקת לצרכיהם של בני המשפחה, עם דגש מיוחד בנושא תכנון התאורה.
המעצבת חלי ברבר-אהרונוף משתפת: זהו ביתם של חיה ואריק ברחוב שקט ופסטורלי בירושלים. בני הזוג עברו לדירה הנוכחית כשהתחתנו לפני כ-26 שנים והתגוררו בה כ-20 שנים עד שעברו לדירה שכורה. בדירה השכורה התגוררו חמש שנים עד שהסתיים תהליך התמ"א בדירתם ואז הם חזרו אליה. החלטנו לנצל את התמ"א כדי לתכנן את הדירה מחדש על מנת להתאים אותה לצרכים של כל אחד מבני המשפחה. ממש פירוק והרכבה מחדש בהתאם לפרוגרמה.
לפני התמ"א, זו היתה דירת שלושה חדרים, כ-70 מ"ר, ובמסגרת התמ"א היא התרחבה לגודל של 90 מ"ר עם תוספת של ממ"ד, וחדר רחצה, ובנוסף תוכננו בה שתי מרפסות. גם לאחר והתוספות הדירה לא יועדה להיות גדולה במיוחד, לכן היה צורך בתכנון מדוייק לצרכים של בני המשפחה, ושלכל דבר יהיה מקום.
חיה ואני מכירות מאז היותנו בשנות ה-20 שלנו, מהתקופה שבה שתינו למדנו עיצוב גרפי. במהלך כל השנים נותרנו חברות ועל התמ"א המתוכננת שמעתי כל כך הרבה פעמים, עד שבדצמבר 2021 חיה התקשרה אליי ושאלה אם אוכל ללוות אותם בתהליך השיפוץ בלי לאבד את החברוּת ביננו, כי החברוּת חשובה לה יותר. אמרתי לה שאחשוב על זה, וביקשתי ממנה שתעשה חשיבה נוספת בנושא הזה. אחרי יומיים חיה התקשרה ושאלה תוך כמה זמן אוכל להגיש תוכניות למתאמת של היזם, כי הם קיבלו מועד אחרון להגשה. מפה לשם, התחלנו לעבוד ביחד.
חיה ביקשה מראה אורבני-מונוכרומטי עם שילוב של עץ, ומקום של כבוד לארון המיוחד שעבר אליה מהסבתא. בדרך כלל אני מאוד אוהבת שימוש בצבע בעיצוב שלי, אך במקרה הזה יצרתי מראה התואם ברובו את בקשת הלקוחה למונוכרומטיות, ולמדתי תוך כדי התהליך שגם לבן זה צבע.
חיה ביקשה ריצוף דמוי בטון אחיד לכל הבית ורק בחדרי הרחצה ובמבואה השתמשנו באריחים מאוירים. במבואה הזו יצרתי מקום של כבוד עבור הארון של הסבתא, ולצידו מיקמתי את פינת העבודה של הלקוחה. הריצוף המאויר מגדיר יפה את חלל המבואה. זהו האזור היחיד בבית שמדבר בסגנון הוינטאג' וזה ניכר בכל פריט שנמצא בו. גם גוף התאורה התקרתי מתאים לסגנון הזה, בעוד שבשאר הבית התאורה היא בקו נקי. האתגר שלי היה לחבר בין ישן לחדש, בין מודרניות לוינטאג' ולייצר אי של נוסטלגיה במקום מרכזי בבית.
את המטבח השארתי במיקומו המקורי, אך תיכננתי אותו מחדש כשני מקבילים. בעוד שבמטבח הישן בקושי היו מקומות איחסון, בתכנון החדש נוצר ללקוחות מקום אחסון יקר וחשוב. בצד אחד של המטבח יצרתי קיר ארונות גבוהים, ובצד השני משטח שיש שחור, גדול וארוך שכולל כיור וכיריים המוסתרות על ידי קיר קיים.
חזיתו הקדמית של האי נוצלה לצרכי איחסון עם ארונות בעלי דלתות זכוכית פסים ממוסגרות בפרופיל מתכת שחור. החזית הזו היא גם פונקציונלית וגם תורמת באופן מהותי לאסתטיקה של החלל ותורמת לצבעוניות שלו.
לצד הסלון תוכננה ספריית ברזל עם מזנון תלוי. חיפשתי עבור הסלון ספה בניראות יותר קלילה, אך ברגע שהם ראו את ספת הקורדרוי וגילו שיש לה ריקליינר, הם פשוט התאהבו בה.
מכיוון שהיה צורך בשתי פינות עבודה בבית, העברתי את מכונת הכביסה והמייבש, שהיו ממוקמים במרפסת המטבח, לחדר הרחצה החדש, ובמרפסת המטבח שהתפנתה מיקמתי את פינת העבודה של אריק. מעל שולחן העבודה שלו תלויה תמונה שציירה הבת, וכשראיתי את השטיח, פשוט ידעתי שהשילוב בינו לתמונה יקפיץ וישדרג את הפינה הזו.
שתי המרפסות מוסיפות הרבה אור לבית אך יוצא שכמעט ולא נשארו קירות לתלות עליהם את יצירות האמנות הגדולות שהלקוחות אספו עם השנים ואת חלקן הלקוחה, שהיא יוצרת ומעצבת גרפית מוכשרת, ציירה בעצמה. לקראת סוף התהליך עברנו על כל התמונות ובחרנו את האהובות עליה ביותר שגם התאימו בגודלן. אחת מהן היא ציור של פרידה קאלו שיצרה הלקוחה. לכאורה הוא נראה תלוש ולא הכי קשור לצבעוניות הכללית של הבית, אך כפי שאמרה לי חיה – "יש משהו ממש נחמד בלהיות במטבח, בסלון או במיטה ולראות את פרידה. זה צבעוני, זה שלי וזה משמח אותי".
בעוד שלפני השיפוץ הכניסה לחדר ההורים היתה מהסלון ובתוכו הם אלתרו חדר רחצה קטנטן וצפוף, היה לי חשוב לפנק את בני הזוג ולייצר עבורם יחידה נפרדת. כיום מהמבואה שבכניסה לבית יש דלת לחדר ההורים ובו תוכנן חדר רחצה גדול ומרווח.
בחדר זה נשארה מיטת הברזל המיוחדת של בני הזוג, ולצידה שתי שידות שנרכשו ב"האסם", המתחברות במדוייק לגוף התאורה שתלוי מעל למיטה. השטיח מתאים לאווירה הפשוטה שהם רצו לשמר ונותן צבעוניות משמחת על רקע הריצוף האפור.
דלת הכניסה לחדר הרחצה גם היא מזכוכית פסים עם פרזול שחור, ובחדר הרחצה חוזר הריצוף המאויר בשחור-לבן שבו השתמשנו במבואה.
מכיוון ששניים מדיירי הבית הם לקויי ראייה, היה צורך בתכנון תאורה מותאם לצרכים המיוחדים של כל אחד מהם. יצרתי שכבות של תאורה שמתאימות הן למי שצריך אור חזק והן למי שמרגיש הכי טוב באפילה. בנוסף, למדתי שמשטח שיש מבריק במטבח ובחדר הרחצה לא מתאימים כי זה מסנוור כשיש תאורה מעל. נמנעתי מתאורה ישירה שעלולה לסנוור, ושמתי גם דגש על תאורת לילה בחדרים ובחדר הרחצה ליד האסלה.
עבור חדר הרחצה של התאומים בחרנו ריצוף מצאויר בגוון ירוק/כחול וארון בצבע כחול כהה שמשתלב נהדר.
זה היה פרויקט מהסוג שאני אוהבת וחיה ואני נשארנו חברות – זה הסיכום הכי טוב לפרויקט הזה. מרגש אותי לקחת חלל קיים ולתכנן אותו מחדש באופן שעונה על הצרכים של הלקוחות. אני שמחה וגאה שחיה ואריק בחרו בי ללוות אותם בתהליך כל כך מורכב וארוך. ההיכרות ביננו והאהבה המשותפת לעיצוב טוב, עשו את הכל קל יותר. למדתי הרבה דברים שקשורים לתכנון מותאם ללקויי ראייה וזה היה שיעור חשוב עבורי.
עיצוב: חלי ברבר-אהרונוף
צילום: זום18
לאתר של חלי ברבר-אהרונוף>>
לאינסטגרם של חלי>>
לפייסבוק של חלי>>
לבלוג של חלי>>
לכרטיס העסקי של חלי>>
ריצוף, חיפוי , כלים סניטריים, ארונות רחצה: טופולסקי
ספריה, מזנון, מחיצה ופינת עבודה: נושקה
משטח העבודה: אבן קיסר 5810
שטיחים: צמר שטיחים
ספה וכורסאות: דיור אינטריורס
וילונות: יניב פארי
תאורה: לומינה לד
מאווררים: סווינג
ארונות קיר: ריביירה
אקססוריז: גלי ליבנה, ריגושים
ציור בחדר שינה: אפרת אילן