טביעת היד העיצובית של שרה ונירית פרנקל, בעלות המשרד פרנקל אדריכלות ועיצוב, ניכרת בבית היפה הזה, למרות שמדובר בקו עיצובי מעט שונה מהרבה פרויקטים אחרים שלהן. החומריות כאן היא כזו שאופיינית מאוד לעבודתן, אך השימוש בה נעשה הפעם בפרשנות מודרנית יותר, שיחד עם זאת לא מנעה מהתוצאה הסופית לקבל את המראה האסוף והאלגנטי שאנחנו כל כך אוהבות בעבודתן.

אדריכלות ועיצוב: פרנקל אדריכלות ועיצוב, צילום: איתי בנית, www.pnim.co.il

נירית פרנקל משתפת: זהו בית חדש שתכננו עבור זוג בשנות ה-50 לחייהם ושלושת ילדיהם המתבגרים. גודל הבית כ-330 מ"ר, הוא ממוקם בשכונה פסטורלית ומבוקשת באחת מערי השרון, ומתפרס על פני שלוש קומות זהות בשטחן וצורתן. הבית נבנה באחת מפינותיו של מגרש גדול שחולק לתתי מגרשים, ומשתרע על פני שטח של 425 מ"ר, בטופוגרפיה מאתגרת עם הפרשי גובה משמעותיים. הטופוגרפיה הזו הביאה אותנו לתכנון של שלוש קומות רוכבות האחת על גבי השנייה, בסימטרייה כמעט מלאה. התכנון הזה איפשר לנו ליישם גינה גדולה ובריכה – שני אלמנטים חשובים ומשמעותיים עבור בני המשפחה שמרבים לארח ולבלות בסביבת החוץ.

אדריכלות ועיצוב: פרנקל אדריכלות ועיצוב, צילום: איתי בנית, www.pnim.co.il

לבני הזוג היה חשוב גם לייצר סביבת מגורים חמה וביתית, עטופה בחזיתות מודרניות ונקיות יותר. לשם כך, יישמנו בבית הזה את החומרים שאנחנו מרבים לעבוד איתם בפרויקטים שלנו, באופן מעט שונה. בחיצוניות הבית עבדנו עם הרבה אלמנטים כהים שתורמים למראה הנקי שביקשנו ליצור. כך למשל ארגז הרוח המושחר ותריסי העץ האפורים, אשר במרבית הפרויקטים נצבעים בגוון כמעט זהה למעטפת המבנה, וכך קיבלנו כאן אינטרפרטציה דרמטית ודומיננטית יותר.
הברזל הוא חומר שנוכח מאוד בבית הזה – חוץ ופנים – וכך גם הבריקים שעמם בחרנו לחפות את חזיתות החוץ של קומת הקרקע: אריחים מאורכים ואפרפרים בפריסת פסים אופקיים, דקים ורציפים שמייצרים אשליה של טקסטורה נקיה ותלת-מימדית.

אדריכלות ועיצוב: פרנקל אדריכלות ועיצוב, צילום: איתי בנית, www.pnim.co.il

אדריכלות ועיצוב: פרנקל אדריכלות ועיצוב, צילום: איתי בנית, www.pnim.co.il

בשל הפרשי הגובה המשמעותיים, הכניסה למגרש מתבצעת ממפלס קומת המרתף, כאשר 12 מדרגות רחבות ומתונות מובילות את הבאים למפלס קומת הקרקע. בדרכם מעלה הם חווים את החצרות האנגליות שמהוות חלק אינטגרלי מהגינה, וכך גם את הגינון הארצישראלי וצמחי התבלין.
בשל מימדיו הצרים של הבית תכננו במבואת הכניסה החיצונית שני ארונות ברזל אלגנטיים מרצפה ועד תקרה שנועדו לאחסון חפצים ואביזרים שרוצים להותיר בחוץ. הארונות הללו עוצבו במראה שמזכיר לוקרים – עם מסגרות ברזל וזכוכית בחלוקות, מוטיב ששב וחוזר בדרכים שונות בחלקים נוספים בפנים.

עם פתיחת דלת הכניסה נגלים לעין שני אזורים עיקריים: מימין המטבח, המזווה הגדול ושירותי האורחים, ומשמאל הסלון ופינת האוכל. מול הדלת מצוי גרם המדרגות, שבשל מיקומו האסטרטגי תוכנן כאלמנט פיסולי משמעותי בעל נוכחות גדולה.

עיצוב קומת הכניסה מתאפיין בנראות אורגנית, נקייה ואוורירית על טהרת החומרים הטבעיים או כאלה שהם בעלי מראה טבעי. בחרנו ברצפת רזינה, פלטות אבן נקיות, יחידות נגרות מעץ אלון, קונסטרוקציות פליז ומערכות ברזל עבור הפתחים. עבדנו עם גוונים טבעיים ובהירים כשהבולטים שבהם הם גווני העץ, הלבן, האפור ואפור הגרפיט. פלטות שיש טרוורטין שולבו באופנים שונים והן מעניקות מימד נוסף של חמימות.

לצד המטבח הפתוח תוכנן מזווה נפרד וגדול במיוחד, שמהווה גיבוי לאחסון מוצרי ואביזרי מטבח, ובו גם ארון יינות. דלת הכניסה אליו עוצבה בהשראת ארונות הלוקר שמצויים במבואת הכניסה אל הבית.

האגף השני, שם מצויים הסלון ופינת האוכל, נהנה משני כיווני אוויר: בפאה הצרה תוכננו חלונות מפרץ גדולים הבולטים מהקיר החיצוני של הבניין, ומשמשים לישיבה ולתצוגת פרטי אומנות שליקטו בני הזוג לאורך השנים בארץ ובעולם, ובדופן הנגדית תוכננה ויטרינת יציאה גדולה לגינה. שולחן פינת האוכל עשוי עץ אלון טבעי וכך גם הכסאות, ולהם מושב שתי וערב.

במרכז הסלון ניצבת ספריית ברזל לבנה שמאגדת בתוכה את מסך הטלוויזיה, האודיו-וידיאו, אומנות ואחסון סמוי. על גבי שטיח חבלים בהיר שנארג בסריגה צפופה, הוצבו מערכת הישיבה שמורכבת מספה גדולה, מפנקת ומזמינה בצורת ח', שתי כורסאות בעלות מושב ומשענת מעור וקונסטרוקציית מתכת, ובבמרכז החלל – שולחנות טרוורטין.

מהסלון ישנה יציאה לחצר ולבריכת השחייה הגדולה. בני המשפחה, שמרבים לבלות ולארח בחוץ, ביקשו לייצר פינת לאונג' גדולה מחוץ לבית, עם פינת אוכל, מטבח חוץ ומקלחון. מכיוון שהמגרש עליו נבנה הבית אינו מאוד גדול, הצמדנו את הבריכה ככל הניתן לדפנות המגרש בכדי לייצר כמה שיותר שטח ישיבה תחת האזור המקורה שביציאה מהבית. במעטפת נשתלה צמחיה שמייצרת אופק ירוק ליושבים בגינה ולשוהים בבית.

גרם המדרגות שמוביל לקומת המרתף (שם תוכננו שני חדרי אורחים וממ"ד המשמש כמשרד ביתי) ולקומת החדרים, מהווה כאמור אלמנט מרכזי. קונסטרוקציית הפלדה משמשת כשלד ונראית כמרחפת מהקיר, בעוד רום המדרגות והשלחים חופו באריחי טרצו. במעקה בחרנו למזער ככל הניתן את השימוש בברזל ועבדנו עם זכוכית שמקנה מראה אוורירי ובאזורים המועדים לפורענות – אלה המהווים פוטנציאל לנפילה – שילבנו משרביות פלדה בחיתוך CNC בדוגמת פלוסים, דרכן עובר אור השמש הטבעית ומייצר מצג מרוכך על גבי הקירות באזור, שמשתנה לאורך שעות היום.

בדומה לקומת הקרקע, גם קומת המגורים חולקה לשני אגפים: האחד ממוקם מעל אזור הכניסה והמטבח, וכולל את סוויטת השינה של הבן הבכור, שני חדרי השינה של הבנות (שחולקות חדר רחצה משותף) ואת חדר השירות. מעל אזור הסלון תוכנן מאסטר השינה של ההורים.

מאסטר ההורים מרווח מאוד ומורכב מארבעה אזורים: שינה, רחצה, אחסון ועבודה. על מנת לייצר עבורם סביבה נינוחה ואינטימית הרחקנו את אזורי השינה והרחצה ככל הניתן מדלת הכניסה לסוויטה, כשהפונקציות הקדמיות הן פינת העבודה של האם  וחדר הארונות ובו יחידת נגרות מעץ אלון ויחידת פליז דקורטיבית. במרכז אזור השינה ניצבת מיטה גדולה ומשני צידה שידות לילה. האווירה במרחב הזה רגועה ומבוססת על גווני הבז' והחמרה.


דלת בלגית דו-כנפית מובילה לחדר הרחצה שעוצב בגוונים כהים ודרמטיים ובו יחידת נגרות ומעליה שיש שחור עם סיומת קנט עבה ומרשים.

במפלס הזה בחרנו לעבוד עם חומרים מעט יותר חמימים, כדוגמת הטרצו ורצפת הפרקט בחדרים. חדרי הילדים עוצבו בהתאם לטעם ולצרכים, והקפדנו ליישם בכל אחד מהם אלמנטים ייחודיים, כמו פינות ישיבה וחלונות מפרץ. בעוד שמעטפת החדרים היא בהירה, שילבנו בכל אחד מהם נגיעות צבע מעודנות ואלמנטים טבעיים כמו קש ועץ.

בפרויקט הזה ניכרת שימת הדגש על כל פרט ופרט. יצרנו איזונים מדויקים בין מסות ונפחים, טקסטורות וחומרים, אשר באים לידי ביטוי בכל פינה והופכים את מרחב המגורים הזה – מבחוץ ומבפנים – לאחד, יחיד ומיוחד.

אדריכלות ועיצוב: פרנקל אדריכלות ועיצוב
צילומים: איתי בנית
עוד על שרה ונירית פרנקל>>

השארת תגובה