אביה של האדריכלית ומעצבת הפנים רותם שייקר היה קבלן בנייה, וכילדה היא שהתה איתו באתרי בנייה, עם הרבה סקרנות לתהליך הבניה והקשבה לשיחות של אביה עם הפועלים. כיום היא עובדת בשיטת ה-TOTAL DESIGN כשהאדריכלות והעיצוב שלה מתוכננים בחבילה אחת שלמה, שלוקחת בחשבון את כל השכבות של המבנה כבר מהרגע הראשון, ונעזרת במשאבי טבע כמו נוף, אור ואויר, כדי להכניס את כל האיכויות האלה לתוך הבית, ולהפוך אותו בסופו של דבר ליצירה מרגשת, חוויתית וחד-פעמית.
חמש עובדות
1. אני נשואה, אמא לשלושה ילדים קטנים צמודים (3,5,7), ויש לנו כלבה.
2. חובבת טיולים מושבעת, מאוד אוהבת לטייל בטבע ובעיר, ותוך כדי שיטוט לגלות מקומות חדשים שעדיין לא הייתי בהם.
3. אוהבת לבנות עם הילדים בלגו ולהמציא איתם כל מיני מבנים מהדמיון.
4. יש לי רישיון צלילה ואני אוהבת מאוד את עולם המים מכל הכיוונים והעומקים שלו.
5. רקדתי 12 שנים בלט קלאסי ומודרני ואפשר לומר שבעבר הסטודיו לריקוד היה הבית השני שלי.
ההתחלה
אני אדריכלית ומעצבת פנים, למדתי בטכניון אדריכלות ובינוי ערים, במהלכן השתתפתי וזכיתי בתחרויות אדריכלות בארץ. סיימתי את הלימודים בהצטיינות, ובסוף הלימודים מנחה פרויקט הגמר הציע לי לעבוד אצלו. עבדתי מספר שנים במשרד אדריכלים שורץ-בסנוסוף, משרד אדריכלים גדול ומוכשר, שם צברתי נסיון רב בבניה פרטית וציבורית בקנה מידה גדול. במקביל, עשיתי את הסטאז' שאדריכלים צריכים לעבור, ובסופו נבחנתי במבחן רישוי שמסמיך אדריכלים לרישיון מבנים בקנה מידה גדול. לקחתי חלק בתכנון מבני ציבור ומגורים גדולים ומרתקים, צברתי ניסיון והתמקצעתי במערכות בנין מורכבות. בתקופה הזו ילדתי את ביתי הבכורה, ובער בי הרצון לשינוי. ההתעסקות במבנים בקנה מידה גדול חיזק אצלי את הרצון להכיר את האנשים שרכשו את הדירות במבנה ולהתמקד בקנה מידי אישי ופרטי. החלטתי לצאת לדרך עצמאית ופתחתי סטודיו בוטיק לאדריכלות ועיצוב פנים.
אדריכלות
אבא שלי היה קבלן בנייה, וכילדה ביליתי הרבה באתרי בנייה. אני זוכרת שתמיד הסתקרנתי איך בעצם בונים בית, הקשבתי לשיחות שלו עם הפועלים, עם האנשים ואהבתי להיות שם.
הפעם השנייה שזה פגש אותי הייתה בזמן טיולים במקומות מרוחקים בעולם. יש בי סקרנות שרוצה לגלות איך אנשים חיים, איך הם מארגנים את סביבת החיים שלהם. ההתבוננות הזו משקפת את החיים החברתיים, התרבותיים, הכלכליים של האנשים הפרטיים והחברה ככלל ואפשר ללמוד מזה המון.
סגנון
הפרויקטים שלי מאופיינים במינימליזם ובניקיון צורני. הם חפים מקישוטיות יתר ורעשי רקע בסביבה. הם משלבים אסתטיקה ופונקציונליות בצורה שמשלימה אחת את השנייה.
אני מביאה את כל הערכים האלה לתכנון אך בסופו של דבר, אני מתכננת לאנשים. כפי שכל אדם הוא אחר, כך גם כל פרויקט בסטודיו הוא שונה. יש לי יכולת טובה להתחבר לאנשים, להבין ולקרוא אותם. התפקיד שלי הוא לתרגם את החלומות שלהם למושגים אדריכליים ועיצוביים וליצור עבורם את ביתם. הפרויקטים שלי נראים שיצאו מאותה אמא, אך הם שונים זה מזה. אני צוחקת שאני זיקית ובכל פעם מחליפה את הצבע תלוי מי עומד מולי.
מרגש
בכל תהליך של בניית בית יש רגעים מרגשים: הרגע הזה שהלקוחות בחרו בי לתכנן את ביתם, הרגע שבו אני מציגה להם את הבית בפעם הראשונה ורגע התחלת הבניה. השיא הוא כאשר הלקוחות עוברים לגור בבית. עד רגע לפני שהם עוברים לחיות בבית, הבית הוא אובייקט פיזי שמתהלכים בתוכו וחווים אותו בצורה אחת. קצת דומה לאומנות ולאופן שאנחנו מסתכלים על אובייקט במוזיאון. אבל ברגע שהם עוברים לחיות בבית – הבית מקבל נשמה. וזה רגע מאוד ממלא ומספק כאדריכלית. לקוחה פעם אמרה לי איך את מסתדרת עם העובדה שאת הבית שלנו את "החזקת בבטן, סחבת וגידלת", ובסוף את צריכה להעביר אותו למישהו אחר. יש בזה מהאמת. כל דבר שאני מתכננת אני מרגישה ומתייחסת אליו כאילו הוא שלי. הוא "יוצא לי מהבטן וברגע הלידה", אני מעבירה אותו לטיפול מסור של הלקוח.
מרגש אותי כשלקוחות מדברים איתי אחרי שעברו לבית ואומרים לי שהם לא מאמינים שזה הבית שלהם ועד כמה התכנון היה חכם ומתאים עבורם. הבתים הם הרבה מעבר לאסתטיקה. הם פונקציונליים ומספרים את הסיפור האישי שלהם.
לצאת מהקופסא
בכל פרויקט אני רואה אתגר. האתגר יכול להיות בכל מיני שלבים בפרויקט, בין אם זה בפרוגרמה, בשטח, בתקציב. היציאה שלי מגבולות הנוחות הם אלו שיוצרים בסופו של דבר את הפרויקטים המעניינים ביותר. אני לעולם לא אחזור על אלמנט פעמיים, וכל הפרויקטים הם חד פעמיים כיוון שהם נבנים במיוחד עבור לקוחות ובסביבה ספציפיים. הבעיה שמאתגרת אותי גורמת לי לחשוב איך לצאת מהקופסא ומהתבניות המוכרות ולתכנן פתרון חדש שיתאים בצורה מושלמת לחלומות של הלקוחות.
צבע וחומר
חומר הוא אחד מאבני היסוד שמרכיבים אדריכלות ועיצוב. הוא מתווסף לאבני יסוד נוספות – חלל, אור וצורה. מבחינתי, אבני היסוד האלו מבטאות את האדם שחי בתוך המרחב. הן התגלמות ביטויו האישי של האדם או המשפחה שחיה בבית והן צריכות לשקף אותם. היכולת והמקצוענות של אדריכל או מעצב היא לתרגם את האופי של האנשים לכדי חומר, חלל, אור וצורה. כך שאין לי העדפה קונקרטית בחומר מסוים והשימוש בו תמיד ישקף את האדם.
אני כן אשתמש בחומר באשר הוא , עץ יהיה עץ ובטון יהיה בטון ופחות חומרי דמוי ש"משטיחים" את החומר האמיתי.
בית החלומות שלי
מאז שאני זוכרת את עצמי אני חיה ונושמת שטחי חוץ. החלום הוא להכניס את החוץ אל תוך הבית. בית החלומות הפרטי שלי הוא חלקת אדמה מחוץ ובתוך הבית. זה יהיה בית שחי ונושם את הסביבה שלו, מושפע מהטבע ומעונות השנה, ובחלום שלי הבית ישקף את הסביבה בחוץ בחומריות ,באור בפרופורציות, תוך כדי שהזרימה בין הבית אל החצר תהיה הרמונית והמשכית.
כל אדריכל חולם לתכנן ולעצב את ביתו מהמסד ועד הטפחות. וזה יהיה חלום שיתגשם. אומרים שאם אומרים את החלומות בקול ליקום אז היקום מקשיב, לא? אנחנו בשלבי חיפושים, מקווה שזה יקרה בקרוב.
פרוייקט החלומות
הייתי שמחה לתכנן מבנה מגורים ששם דגש על חללים משותפים לכלל הדיירים ושמעדיף איכות מגורים על פני כמות דירות. שוק הדיור היום נמדד בכמות הדירות ובמספר החדרים שיש בדירה, ובעיניי, בסביבה אורבנית ואפילו קיבוצית יש מקום בפרויקטים מהסוג הזה להכניס חללים או מרחבים שיהיו משותפים ואיכותיים לכלל הדיירים כדי לייצר קהילה. צריך ליצור שינוי בדרך חשיבה על בית, ולהתחיל לחשוב איך הבניין או הבית יכולים לתרום לקהילה ולסביבה.
לא מוותרת על
נגרות בהתאמה אישית. מעבר ליופי ולאסתטיקה שהעץ מביא איתו לבתים, הנגרות מתוכננת לפרטי פרטים ובהתאמה מושלמת לצרכי הלקוחות. תכנון מקדים של נגרות יכולה להביא את הבית למצב מסודר רוב הזמן. מעבר לעובדה שזה פריט אחסון, לעיתים הוא מרחיב את תפקידו בחלוקה ובחציצה בין חללים כשהוא משמש כפריט אסתטי בבית ללא קשר לפונקציה בתוכני.
אם לא הייתי אדריכלית
הייתי מטיילת בעולם. כל מי שמכיר אותי יודע שאני חובבת טיולים מושבעת. התחושות שמופעלות כשאנחנו מרגישים את המקומות בדרך פיזית ולא רק דרך הרשת זו חוויה שאין לה תחליף. לגעת, להריח, להרגיש את המרחב תוך כדי תנועה זו סיטואציה שאי אפשר להעביר דרך מסך. אני מקבלת השראה ליצירה מהסביבה. לראות את אנשים אחרים מארגנים את סביבת המחייה שלהם מלמדת אותי המון על המקום. בין אם זה התבוננות על חומרים מקומיים, אקלים, על החברה והכלכלה. חשוב לי להיות מעודכנת בזירת האדריכלות והעיצוב ולהגיע למוזיאונים ותערוכות עכשוויות בארץ ובעולם.
מפרגנת
במקרה השבוע ראיתי הרצאה של שרית שני חי. שרית מעצבת סביבות לילדים מהסקיצה הראשונה ועד לפריטי ריהוט ואקססוריז שנבנים במיוחד עבור הילד. היא מאסטרית בתכנון עבור ילדים ועושה עבודה מצוינת ומעוררת השראה.
טיפ
תהליך העיצוב הוא תהליך מאוד פתוח ואינטימי עם האדריכל /המעצב. הוא מלווה בדילמות והחלטות רבות בכל הנוגע לאופן בו תחיו בבית וחשוב שתהיה הקשבה ואמון משני הצדדים לכל אורך התהליך. בחרו מעצב לכם איתו ביניכם כימיה טובה, שאתם סומכים עליו, קשובים לו ושידע להקשיב בחזרה. תגיעו פתוחים וגמישי מחשבה, זה יוביל לתוצאות טובות ומדויקות עבורכם. תגיעו עם רשימת פרוגרמה מוכנה מה חשוב לכם בבית, על מה לא תרצו לוותר, איך אתם אוהבים לאכול ארוחת ערב וכדומה. לכל אחד יש את הגילטי פלז'ר שלו, ולפעמים החלום הכי פרוע יכול להתגשם.
עיצוב ואדריכלות: רותם שייקר
לאתר של רותם >>
לחשבון האינסטגרם של רותם>>
לעמוד הפייסבוק של רותם>>
עוד על רותם שייקר>>
מושלם!!!
מעלפת..איזה תכנון מדהים,מושקע,יורד לפרטים שבונה את השלם.
אוהב את העבודה שלך ואת ..מושלמת.לא פחות
יצירתית, קשובה ושמה לב לכל פרט קטן. איזה כיף שבחרנו ברותם.
עבודות מדהימות !